euromediArts
lola
 BIO'S / VERHALEN / FOTO'S / EN WAT JE NOG NIET WIST VAN...
 
OVERZICHT VAN
DE MEER DAN
100 PAGINA'S
VAN HET SHOW WEB
IN KNOKKE ONTDEKTE MEN EEN WERELDVEDETTE !

Engelbert Humperdinck werd geboren als Arnold George Dorsey in Madras (India) op 2 mei 1936. Hij is in 1946 met zijn familie, inclusief negen broers en zusters, naar Engeland geëmigreerd en opgegroeid in Leicester. Hij nam op zeker moment de naam Engelbert Humperdinck aan, wat hem later nog op een proces kwam te staan, tegen hem aangespannen door de erfgenamen van de bekende Duitse componist Engelbert Humperdinck. Er is totaal geen verwantschap tussen hen. Engelbert Humperdinck startte zijn carrière als imitator van een grote ster van toen : Jerry Lewis.
In 1966, nog vòòr zijn grote succesperiode, trad hij regelmatig in België op, België was de wieg van Humperdincks succes : de grote doorbraak kwam er toen hij met de Britse ploeg (met Truly Smith, Chloe Walters, Eden Kane, Jimmy Wilson ) de Europa Beker

voor Zangvoordracht won die jaarlijks doorging in het Casino van Knokke. In oktober van dat zelfde jaar trad hij op in Mechelen (zie foto boven) en nam een  muzikale  videoclip  op in de ha- ven van Zeebruggge. De eerste maal dat hij in een hitparade scoorde was ook in België met "Dommage, Dommage". In begin van 1967 begon zijn wereldwijd succes met "Release Me". Hiermee haalde hij de top tien in de USA en in de UK verdrong hij zowaar "The Beatles" van de eerste plaats met hun "Penny Lane" (alhoewel hij zoals op de foto boven rechts te zien is, hun kapsel imiteerde. Maar dat deden toen zowat alle artiesten). Het was  begin van een reeks wereldhits en van de wereldroem. Toch heeft Humperdinck België noot vergeten en treedt hij nog regelmatig op in Lotto Arena in Antwerpen bijvoorbeeld.
En in 2012 ging hij zowaar op 76-jarige leeftijd de UK vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Hiermee werd hij de oudste deelnemer ooit !
Het Zangfestival in Knokke was voor veel artiesten een springplank naar nationale, Euro- pese en internationale beroemdheid. Zoals voor : Udo Jürgens, Ramses Shaffy, Rob De Nijs, Roy Black, Engelbert Humperdinck, Roger Whittaker, Marva, Ann Christy, Dave Berry en Marty Wilde, om er maar een paar te noemen. Lees er meer over :
Het Festival van Knokke / Engelbert vroeger en nu / Engelbert ontmoet Elvis.

Voor de tournee met de "NorberTheatershow" in Duitsland kon Norbert niet, zoals hij in Vlaanderen gewoon was, het overgrote deel van de liedjes in het Nederlands zingen. Er werden dus diverse internationale hits geprogrammeerd. Een ervan, "Les Bicyclettes de Belzise", zong hij in een geslaagde imitatie van Englebert Humperdinck. En er was een shownummer van gemaakt met zijn Hey Meisjes die een belle epoque dansje ten tonele brachten, eerst gekleed in de japonnen van de Ascot scène uit "My Fair Lady" en later in speciaal ontworpen kleedjes (zie onder). Tijdens dit nummer werd ook gebruik gemaakt van een toen gloednieuw lichteffect : het begon plotseling te sneeuwen...

KLIK OP DE FOTO's MET
EN BEKIJK EEN GROTERE AFBEELDINGG
 
MUSTAPHA
UIT LIBANONN

In tegenstelling van wat in DePré-historie op VRT Radio 2 werd verteld is "Moustapha" géén Noord-Afri- kaans nummer.  Het werd in Europa wél een monsterhit in 1960 vertolkt door Bob Azzam en zijn dansorkest. Bob werd in Beyrout (Libanon) geboren op 24 oktober 1925. Hij trok naar Italiê waar hij met zijn orkest dans-partijen opluisterde in de stijl van Marino Marini. Tot hij midden in de Algerijnse oorlog het voor elkaar kreeg om, in Frankrijk dan nog wel, enkele exotisch getinte nummers op plaat te zingen : "Fais-moi du cous- cous, chérie" en "Mustapha". Het laatste nummer werd vele malen goud en ook vertolkt door tientallen andere artiesten. Bob Azzam nam nog een twintigtal 45t op en toen het succes uitbleef vestigde hij zich in het Zwitserse Genève waar hij een "boite de nuit" opende en bleef op- treden met zijn orkest alhoewel hij dit financieel niet meer nodig had. Hij was 79 toen hij op 24 juli 2004 in Monaco overleed.

 

Rik Vannnevel en onze redac-teur Marc De Vlieger zijn al vrienden van toen ze nog kleine bengels waren. Net als Marc is hij in de showbizz beland. En zoals Marc kent hij heel wat internationale vedetten. Hierbo-ven een exclusieve foto van een jolig gezelschap met Rik en... Paul McCartney van THE BEAT- LES. En op de foto hiernaast een gezelschap met Mick Jag-ger en de ROLLING STONES. .

WAS JE TOEN AL GEBOREN, SCHAT ??

De plaats waar het verhaal begon : de huiskamer bij Lennon waar George (Harrison), John (Lennon) en Paul (McCartney) op hun gitaren ramden. Van "The Beatles" had nog niemand iets gehoord, de eerste drummer moest nog gevonden worden (Ringo Starr was de tweede) en zeker ook  de Beatles-haarsnit waardoor ook mannelijke tieners in de hele wereld hun haar lieten groeien....

VAN JEAN-PHILIPPE TOT JOHNNY

Johnny Hallyday in Bekgië : we zullen het geweten hebben. Eerst gepland in het Franstalige Bruxelles met de nodige eentalige affiches, bleek algauw dat hij zijn heil toch in Vlaanderen moest zoeken. En de hoge verwachtingen wat bijstellen. Het werd het sportpaleis in Antwerpen en Nederlandstalige affiches...
Bij de Belgische burgerlijke stand werd hij meer zo'n zeventig jaar geleden ingeschreven als Jean-Philippe Smet, maar fameus is hij geworden als Johnny Hallyday. De achternaam  nam hij over van de oom die hem opvoedde. Johnny veroverde de Franstalige wereld als popzanger, en speelde een eer- ste hoofdrol in een echte film : 'L'Homme Du Train' van Patrice Leconte. Eerder speelde hij al filmrollen o.m. met Sylvie Vartan, zijn eerste vrouw, waarmee hij het Franse "droomkoppel" vormde. Alhoewel hij genaturaliseerd werdals Fransman en zij een genaturaliseerde Bulgaarse is wou hij liever eer Belg worden... De Franse fiscus vond dat geen goed idee, en stak er een stokje voor !

THE WALK OF FAMEE

Je hebt het wellicht al op film of TV gezien : het deel van de kilometers- lange Hollywood Boulevard in Los An-geles waar op het voerpad sterren staan met de namen van al wie een "star" was of is in de film-, radio- en TV-wereld in de USA. Toen Norbert in Hollywood was kon hij het niet nalaten om een VBRO sticker te kleven op een van die radio-sterren (foto onder). Op de foto boven is hij op bezoek bij Ca- pitol Records van wie de prestigieuze Hollywood building wereldbekend is en waar je alleen mey een uitnodiging in de hand binnen raakt.

ANNIE, ANNI of ANNY ??

En om het nog moeilijker te maken is het nu Anny Andersen of Anny Ander- SON? Maar toch is ze zo Vlaams als de Antwerpse Lieve Vrouwe toren, dat ze toch bij de internationale perfor- mers een plaatsje kreeg heeft ze te danken aan het feit dat haar carrière bijna uitsluitend internationaal was. Ze won de "Ontdek de Ster" wedstrijd van de BRT en het verhaal gaat dat een orkestleider haar eerst engageerde om zo de beste muzikanten voor zijn orkest te krijgen. En of het lukte. Een van die muzikanten  was  Maurice Dean, door een journalist in een over- moedige bui eens de Vlaamse Sinatra genoemd. Samen bouwden ze een top carrière  op die hen samen van Las Vegas naar London bracht.

 

copyright  ©   euromediArts   |  alle rechten voorbehouden   |   redactie : Carolien van der Weerd, Jean Brits en Marc De Vlierger  |  origineel verantwoordelijk voor tekst, webdesign en grafiek : Marianne Dupont en Jos Verlinde
Gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating vragen,
suggesties, medewerking aan het Show Web : 
stuur een e-mail naar de redactie