om de tablet webpagina te vergroten : met twee vingers gelijktijdig links en rechts vegen
Lees ook de :
NATIONALE
VERHALEN
KLIK HIERBOVEN
Lees ook de :
INTERNATIONALE
VERHALEN
KLIK HIERBOVEN
EN HET BEGON ALLEMAAL MET DE...

Bandstand begon op 7 oktober 1952 als een bescheiden programma op een Amerikaanse locale TV-zender in Philadelphia : WFIL-TV Channel 6.  De eerste presentator (host) was Bob Horn. Groepen en vedetten kwamen op-treden maar het waren de dansende jongeren die grootste attractie van het programma uit- maakten ! Weldra werden gelijksoortige par-ties georganiseerd in de Amerikaanse colleges en universiteiten. Daar er geen poen was om meer dan een (laat staan top-) vedetten u!i te nodigen werden de plaatjes gedraaid die ook furore maakten op de TV. Nieuwe dansen werden hier gelanceerd : the Slop, the Hand Jive, the Bop, the Stroll, the Circle en the Chalypso. Met Dick Clark als presentator werd het programma een nationaal succes !

De televisiepersoonlijkheid Dick Clark overleed op 82-karige leeftijd. Clark overleed in een ziekenhuis in Santa Monica, in de staat Californië, aan de gevolgen van een hartaanval.
Zoals hierboven te lezen maakte hij het 'American Bandstand'populiar en intrduceerde de rock-'n-roll in miljoenen Amerikaanse huishoudens.
Clark richtte in 1957 zijn eigen productiemaatschappij op. Hij was trouwens de producer van de American Music Awards, de American Country Music Awards en de Golden Globes. Voorts was hij de presentator van 'Dick Clark's New Year's Rockin' Eve', een show die de feestelijkheden van oudejaar van op Times Square in New York uitzond. De bijnaam van Clark was ''s werelds oudste tiener', vanwege zijn eeuwige glimlach en jeugdige uiterlijk.

Deze en volgende webpagina's vertellen  de geschiedenis van de DJ, de discobar, de drive in, de discotheek en niet te vergeten de disco music. Een omwenteling in de showbizz en het verdwijnen van heel wat live bands en muziek.

De "Discobar" is een typisch Belgisch, zeg maar Vlaams, verschijnsel. In Nederland heeft men het over een drive in show. De drive in shows werden gelanceerd door de zee-zenders die zo hun populariteit verzilverden. Maar hierover meer op een andere pagina.
Het begon allemaal heel eenvoudig : twee draaitafels, een mengpaneeltje en een DJ, die al dan niet een praatje tussen de plaatjes ten gehore bracht (zie foto onder links). En de platen, LP's, EP's;, 45t. Later waren de CD's en DVD's zowel (als nu nog) natuurlijk even onontbeerlijk (zie foto onder rechts).

Later werden de discobars en drive in shows uitgebreider wat personeel en licht- en klank installatie betrof. In de Benelux waren letterlijk duizenden disco's, van alle grote en kwali- teit, die op bruiloften, feesten en party's voor de muzikale sfeer zorgden (foto's onder)

DE PIONIERS IN DE LAGE LANDEN.....

Reeds rond 1960 organiseerden Norbert en zijn vrienden Robert De Buyser en Jan Jans- sens bandstand party's naar Amerikaans model. één platendraaier, één bandopnemer, één microfoon en één vedette die live kwam zingen (playbacken heette toen nog "lippen" en werd als minderwaardig beschouwd). Rond 1964 was er een man die in Sint Maartens Latem bruiloften en feesten verzorgde met een uitstekende geluidsinstallatie en een ruime voorraad platen. Hij zou wel eens de eerste in de Benelux geweest kunnen zijn.

Op de foto's boven Jozef Stultjens, presentator bij radio Luxemburg en uitbater van de "Texas Bar" in Genk. Het was daar dat hij een disco installeerde. En vedetten zoals Rocco Granata (foto rechts) interviewde.

Joe Berluck (Jozef Stultjes : zie tekst en foto's boven) : begon in 1963 in zijn zaak met iets wat later zou uitgroeien tot een discotheek. Twee medewerkers van ons euromediArts Show Web behoorden eveneens tot de pioniers van de drive in shows. Hoe Norbert er toe kwam om met de door hem opgerichte "Studio '65" en "VTO" zowel kleine party's als grootse feesten te verzorgen kan men op een speciale pagina lezen en bekijken. Maar ook Jean Brits maakte furore als DJ Johnny en presentator. Hiernaast was hij de uitgever van een muziekblaadje "Draaischijf 105" en later van jaren "Tof." Hij had uiteraard heel veel contacten met alle Vlaamse sterren van toen.

Bekijk en lees de bio van DJ Johnny
EN NU EVEN TERUG IN DE TIJD......
Bekijk de video : DJ Johnny in actie
Alles over een van de eerste DJ's in de Benelux : Norbert
 
  Beatgroepen Balorkesten  
 
 
copyright  ©   euromediArts   |  alle rechten voorbehouden   |  redactie : Carolien van der Weerd, Jean Brits en Marc De Vlierger
origineel verantwoordelijk voor tekst, webdesign en grafiek : Marianne Dupont en Jos Verlinde
Gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Vragen, suggesties, medewerking aan het Show Web : 
stuur een e-mail naar de redactie