om de tablet webpagina te vergroten : met twee vingers gelijktijdig links en rechts vegen
OVERZICHT VAN
DE MEER DAN
100 PAGINA'S
VAN HET SHOW WEB
Belgische Muziekmagazines  deel 2
;
 Juke Box
  toonaangevend in BelgiŽ !

Net als Acket in Nederland heeft Jan Torfs mede de ge-  schiedenis van de populaire muziek en rock 'n roll in BelgiŽ gemaakt, of minstens geschreven. En voor ťťn maal is "BelgiŽ" een juiste omschrijving want alras verscheen van de Nederlandstalige uitgave van "Juke Box" een vertaling in het Frans, met enkele bladzijden speciaal over de Franse en Franstalige vedetten. Jan Torfs leerde het vak in Nederland (o.m. bij "Tuney Tunes") en kreeg van de platenfirma "Ronnex" de nodige centen om met het muziekblad "Song Parade" te starten. Jan Torfs was en is ongetwijfeld een knap zakenman   en startte dus na ťťn jaar al met een eigen blad !

vorige volgende  << Klik op volgende en bekijk covers van andere nummers
   1e Benelux blad :
   ontstaan in Nederland

  PICK UP
   redactie eerst in Nederland
   dan in BelgiŽ !

Het lag Jan Torfs, uitgever van "Juke Box", zwaar op de maag dat een muziekuitgeverij als Herman Brauer wei- gerde songteksten in zijn blad te publiceren. In die tijd was Norbert hoofdredacteur van twee studentenbladen en had een goed contact met "Humo" en "Juke Box" waar hij,  mits enige publiciteit in die tijdschriften,  foto's voor zijn bladen kon krijgen. Jan Torfs vroeg Norbert, toen nog student, om "Pick Up" te gaan uitgeven. Voor de examenperiodes werd voor hulp gezorgd. Niemand wist van de samenwerking tussen Torfs en Norbert en dus kreeg "Pick Up" het recht songteksten te publiceren die voor Juke Box taboe waren. Norbert zou Pick Up blijven uitgeven tot hij onder de wapens moest. De redactie verhuisde naar Mechelen en "Pick Up" werd een blad met veel grote foto's en weinig tekst. Het blad verdween dan ook na  een tijd.

 Klik op volgende en bekijk covers van Pick Up  >> vorige volgende
  Bedoeld als ernstige concurrent voor 'Juke Box' 
  KWIK
  maar het blad overleefde de strijd niet lang...

In april 1961 verscheen een nieuw muziekblad op de Belgische markt : "Kwik". Wat lay-out en artikels betreft was het veel moderner en ook de inhoud en de grote foto's waren superieur aan die van "Juke Box" .
Maar de uitgever A; Boden uit Antwerpen vergat een zaak : Jan Torfs had ontelbare relaties in het showbizz milieu van die tijd en had de exclusieve rechten op de populairste songteksten. En dat was doorslaggevend. Tot overmaat van ramp bracht Torfs ook andere bladen op de markt die qua tekst en lay-out best konden con- curreren met "Kwik". Het blad was dan helaas ook geen lang leven beschoren.

 
 
  Grote foto's, eenvoudige tekst
  Music FAN
  voor de jonge tiener met de pet op...

De Drukkerij Leysen in Mechelen keek met afgunst naar het succes en de oplage die stadsgenoot Jan Torfs met zijn "Juke Box" behaalde. Luc Verbist begon met een eigen (eveneens in offset gedrukt) blad. Het geheel was een rommeltje met veel grote foto's, veel te klein gedrukte teksten, Vlaamse en internationale vedetten door elkaar, op dezelfde pagina's en veel rubriekjes van en voor de piepjonge tienerlezers. Wil Tura was natuurlijk alom tegenwoordig want Verbist was een grote fan. Andere Vlaamse zangers en zangeressen kwamen eveneens ruim aan bod...alleen moesten ze voor die aandacht een fiks bedrag op tafel leggen, of liever onder tafel schuiven.

 
 
  Strip TV

"Strip Magazine" was de "Dag Allemaal" van die tijd . Het bracht TV- programma's en shownieuws over populaire - ook Vlaamse vedetten. Het werd later verdrongen  door de opgang van bladen zoals "Humo" en "Story" e.a.   Eenmaal commerciŽle magazines het winstgevend vinden om een zangvedette op de cover van hun blad te plaatsen moet die wel populair zijn. Die mensen denken tenslotte vooral aan de verkoop van hun blad. Bij de cover met Norbert en de Hey Meisjes hoorde een story waarvan hier een kort uitreksel : "...hij schaarde heel wat mensen om zich heen, die zich bezighielden met de eigen klankstudio, kostuumontwerp, klank- en lichteffecten. De laatste jaren heeft dit allemaal zo'n grote vlucht genomen..." (Michel Overkom / Strip Magazine nr 7 / 1970 / foto's Paul Lambert)

 
  Grote foto's, weinig tekst
  teenager
  een probleem voor de  "Juke Box" concurrentie...

Er was zoveel showbizz nieuws uit binnen en bui- tenland dat er in 'Juke Box" bijna zelden of nooit plaatsruimte was voor grote foto's. Het bijsluiten van zogenoemde "dubbelfoto's" in het midden van het tijd-schrift was een optie, maar niet voldoende om te kunnen concurreren met andere muziekbladen die van grote foto's hun voornaamste verkoopsargument waren gaan maken.
Dit was de voornaamste reden waarom Jan Torfs, met "Juke Box" de onbetwiste marktleider, besloot om een nieuw blad op de markt te brengen met uitsluitend bladfoto's op de linker pagina en op de rechter uit- gebreide teksten. Middenin natuurlijk de "dubbelfoto".

  Nederlandse muziekmagazines Show Web menu   
copyright  ©   euromediArts   |  alle rechten voorbehouden   |  redactie : Carolien van der Weerd, Jean Brits en Marc De Vlierger
origineel verantwoordelijk voor tekst, webdesign en grafiek : Marianne Dupont en Jos Verlinde
Gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Vragen, suggesties, medewerking aan het Show Web : 
stuur een e-mail naar de redactie