onze websites : euromediarts | Show Web | Radio Web | TV Web | Film Web | 50's  Web | Norbert Web | Nieuw | Zoeken | Contact
 

BENELUX HIT PARADE JANUARI 1960

 
1 MARINA
Rocco Granata (Delahay - Tonalty) / Willy Alberti (Philips) / Los Españoles (Philips) / Jacky Nogues (Vogue) / Eric Van de Steen (Philips - Nederlands) Strangers (Philips - Nederlands), / Imca Marina (Philips - Nederlands) / Will Brandes (Polydor - Duits) / Bueno de Mesquita (Delahay)
2 PUT YOUR HEAD ON MY SHOULDER
Paul Anka (ABC Paramount)
3   RED RIVER ROCK
Johnny and the Hurricanes (London) / Roberto Delgado (Polydor)
4 UNCLE SATCHMO'S LULLABY
Louis Armstrong & Gabriele (Polydor)
5 MIJN SOUVENIR
Caterina Valente (Decca)
6 DIE GITARRE UND DAS MEER
Freddy (Quin) (Polydor)
7 LIVING DOLL
Cliff Richard (ABC Paramount)
88
Neil Sedaka (RCA) / Diamonds (Mercury)
9 BROKEN HEARTED MELODY
Sarah Vaughan (Mercury)
10 MONA LISA
Conway Twitty (MGM) / Carl Mann (London) / Four Comets (Vogue)
111 LONELY BOY
Paul Anka (ABC Paramount) / Peter Kraus (Polydor - Duits))
12 LES TROIS CLOCHES
Les Compagnons de la chanson (Columbia) / The Browns (Polydor - Engels "The Three Bells")
13 SWEETHEART, MY DARLING, MIJN SCHAT
Catarina Valente (Decca)
14 PERSONALITY
Lloyd Price (ABC Paramount) / De Fouryo's (Philips)
15 MACK THE KNIFE
Bobby Darin (Atco)
 

HET BEGIN
VAN DE SIXTIES !


Januari 1960 : het begin van een swingend de-cennium. Maar hiervan is op de hitlijsten nog weinig te merken. Beat en soul komen er aan. En een groepje uit Liver- pool zou de muziek- scene grondig op zijn kop zetten : The Beatles.

 

Nr. 1 : ROCCO GRANATA

werd geboren in Figline Vegliaturo (Italië) op 16 augustus 1938. Vanaf zijn tiende woont Rocco in Vlaams Limburg. Rocco's vader werkte in de steenkoolmijn van Waterschei (Genk), maar Rocco wilde een ander leven: als muzikant. Al heel jong speelt hij accordeon in een eigen orkestje. Als 18-jarige componeert hij zijn eerste liedje "Manuela", maar geen enkele platenfirma heeft interesse. Dancing- eigenaar Juul Nijs brengt een 45-toerenplaatje uit in eigen beheer.  Voor de B-kant schreef Rocco vlug een tweede lied : "Marina". En dit wordt toch wel een wereldhit waarvan er nu al wereldwijd meer dan 5 miljoen exemplaren zijn verkocht. Het liedje werd een evergreen en behoort tot de meest gecoverde platen ooit.

 

(Nr. 1) : WILLY ALBERTI

Deze sympathieke Nederlandse tenor was ook in Vlaanderen in 1960 al gekend met zijn Italiaanse liedjes op "Philips" platen. Hij kwam uit Amsterdam en was een neef van Johnny Jordaan. Op het platenlabel "Laurie" was hij er eerst bij om de Rocco Granata hit "Marina" in de U.S.A. uit te brengen. Het succes duurde niet lang. Het eindigde toen men de originele versie ontdekte...

Nr. 3 :
JOHNNY AND THE HURRICANES


Instrumentale groep uit de U.S.A. die in de jaren '50 en '60 succes heeft met nummers als 'Red River Rock" en "Cross- fire". Bandleader Johnny Paris en  zijn  bandle-den   trekken   aan   het einde van de jaren '50 naar Detroit,  in de hoop een artiest te mogen begeleiden. Ze worden echter als zelf- standige groep getekend. in  1965 stopt de band en gaat ieder zijn eigen weg. Johnny Paris stelt in 1970 echter een nieuwe groep "Hurricans" samen.

 

Nr. 6 :
FREDDY (QUIN)


Schlagerzanger en acteur Freddy Quinn (foto rechts) geboren in Hardegg, Oostenrijk op 27 september 1931. Hij was vooral bekend in de jaren '50 en '60. In 1956 was hij de eerste vertegenwoordiger van West-Duitsland op het Eurovisiesongfestival met "So geht das jede Nacht". Met liedjes als "Heimweh", "Junge komm bald wieder", "Die Gitarre und das Meer", "Unter Fremden Sternen" (uit de gelijknamige film), "La Paloma", "Der Legionär" en "Heimatlos" had Freddy tussen 1956 en 1966 tien nr. 1 hits en was hij Duitslands absolute nummer 1 (in totaal heeft hij 23 liedjes in de top-10 gehad). Quinn woonde ook een  tijd-

je in de Antwerpen en later in de USA en speelde in musicals mee. Met de komst van de Beatles en  "Rolling Stones"  die de Duitse markt veroverden taande het succes van Fred- dy Quinn. Hij had nog een nummer 1 hit, maar hoewel hij hierna geen grote hits meer scoorde blijft hij optreden en vaak op televisie komen.

 

Nr. : 2 en 11
PAUL ANKA


Paul Anka (foto links) werd geboren in Ottawa op 30 juli 1941 in Canada Hij was van Libanese afkomst.
In 1957 werd hij beroemd met zijn hit "Diana" waarvan hij er negen miljoen verkocht en ook de opvolgers werden wereld- hits. En Anka werd een tiene- ridool. Hij begon ook te acte- ren, ondermeer in "The Lon-gest Day", waarvoor hij de ti- telsong schreef. Na enkele jaren zonder een hit zong hij een duet met Odia Coates in 1974 : "Having my baby".
Paul Anka was hij in 2007 te zien en horen op het "North Sea Jazz Festival" in Rotterdam. Ook verscheen in dat jaar het dubbelalbum "Classic Songs, My Way".

 

Nr. 4 :
LOUIS ARMSTRONG en
GABRIELE (CLONISCH)


Louis Armstrong (zie de hitparade van februari) was in 1959 op tournee met zijn "All Stars" in Europa en werd gevraag op te treden in diverse filmproducties. Veruit de succesvolste was "La Paloma" waar hij op het einde als hartveroverende "nonkel" optrad met dat kleine Duitse meisje uit Oberbayern : Gabriele (Clonisch). In navolging van Conny (Froboes) scoorde zij in 1959 in  Duitsland al met "Schokoladeneis“.

KIJK EN LUISTER NAAR      
"UNCLE SATCHMO'S LULLABY" :   
 

Nr. 10 :
CONWAY TWITTY


Conway Twitty (foto links) was zeker geen nieuweling toen hij in 1960 ook bij ons doorbrak met een vroegere Nat King Cole hit : "Mona Lisa". In Helena (Arkansas) U.S.A. trad hij vier jaar lang met zijn groep op in een radioshow. Na zijn legerdienst raakte hij onder de indruk van Elvis en zijn "Heartbreak Hotel". Rock 'n Roll werd zijn passie en Pres- ley zijn idool. Hij stichtte een nieuwe groep en kreeg een platencontract. Hij kreeg met moeite wat verkocht en werd aan de deur gezet. Tot een andere platenmaatschappij "M.G.M." een eigen compositie van hem opnam : "It's only make believe". Net als van "Mona Lisa" werden er méér dan één miljoen exemplaren van verkocht. Hij overleed in Springfield (Missouri) U.S.A. op 5 juni 1993

 

Nr. : 5 en 13
CATERINA VALENTE


Op de foto rechts in de (kleur- en) muzikale film "Du bist Wunderbar" met haar broer Silvio Francesco, waarmee ze ook succesvol was in het theater, de film en later op tv. Ze werd geboren in Parijs op 14 januari 1931) als dochter van de accordeonist Giusep- pe Valente, en de muzikale clown Maria Valente. Ze was in de jaren vijftig en begin jaren zestig wereldwijd de po- pulairste zangeres.

In 1952 huwde ze met jongleur Erik von Aro, die haar manager werd. Ze begon als zangeres en danseres bij het circus Grock en maakte in 1953 haar eerste platenopnamen als zangeres van het orkest Kurt Edelhagen op het platenmerk "Polydor". Haar eerste grote hit had ze in 1954 met "Ganz Paris träumt von der Liebe" de Duitse vertaling van "I love Paris" van Cole Porter.
"Tiptipitipso" uit 1957 was begin 1958 haar eerste grote hit in de Lage Landen, gevolgd door "Spiel' noch einmal für mich Habanero",  In 1957 stapte ze dan over naar Decca. Daar werd ze begeleid werd door het RIAS dansorkest van Werner Müller. «Tschau, tschau Bambina», de Duitse vertaling van Domenico Modugno's San Remohit "Piove", wordt in Nederland in 1959 nr. 1 en staat 6 maanden in de hitparade. Met «Sweetheart, my darling, mijn schat / Bon giorno» doet ze nog beter, het wordt eveneens nr. 1 en staat 8 maanden in de hitparade. Polyglot Caterina, die inmiddels in 12 talen zingt, zingt het nummer in een merkwaardig Nederlands in een prachtig arrangement van Werner Müller. In 1959 stond ze met 9 nummers in de Duitse hitparade. Tot 1963 staat ze in de Lage Landen bijna onafgebroken in de hitparade met al of niet originele Nederlandse nummers zoals  "Mijn souvenir" («My happiness» van Connie Francis), "Zeeman» («Seemann» van Lolita).
Als einde jaren zestig haar ster in Europa begint te tanen, trekt ze naar de Verenigde Staten, waar ze via de Perry Comos Show al bekendheid genoot. Como had in 1962 al "Caterina" aan haar opgedragen. Ze zingt nu meer jazzy nummers en chansons. In 1974 last ze een pauze in om haar zoon Alexander op de wereld te zetten en daarna trekt ze verder de wereld rond waarbij ze ha ar stemvirtuositeit etaleert. In de jaren zestig treedt ze regelmatig op in Duitse TV-shows, waarna het stiller rond haar wordt. Sindsdien leeft ze teruggetrokken in haar villa in Zwitserland, aan het meer van Lugano.

 
LEES MEER OVER CATARINA VALENTE IN HET 50's WEB :
 

Nr. 7 :
CLIFF RICHARD and THE SHADOWS


In 1959 scoorde Cliff Richard zijn twee grote hit met "Living Doll". Hij werd geboren als Harry Rodger Webb in Lucknow in India, en koos zijn artiestennaam in 1958. Zijn eerste nummer "Move It" kwam op de tweede plaats terecht in de Engelse hitlijst. In 1999 scoorde hij zijn laatste nr. 1 "The Millennium Prayer". Hij is de enige artiest die zowel in de jaren 50, 60, 70, 80 en 90 in de Top 40 stond. Zijn carrière werd in de beginjaren geïnspireerd door Elvis Presley. The Shadows was tot 1969 zijn vaste begeleidingsgroep. Meer dan 260 miljoen platen gingen van hem over de toonbank.
In 2008 stond Cliff Richard vijftig jaar op de planken. Dit vierde hij met zijn "Timemachine Tour" die hem vanaf november door geheel Groot-Brittannië bracht. In het najaar van 2009 bracht hij een aantal concerten, samen met The Shadows.

     

Nr. 8 :
NEIL SEDAKA


Neil Sedaka werd op 13 maart 1959 geboren.  Zijn eerste opname "The Diary" werd een succes in de U.S.A. In de lage landen brak hij echter pas in 1960 door met "Oh Carol". In 1974 had hij een hit met "A Little Lovin'. Sedaka had een stuk of tien hits  in  de lage landen, vooral in de zestiger jaren. In 1974 ondermeer met "A Little Lovin'. Maar slechts één hitalbum : "Timeless" in 1992. Verder schreef hij tal van liedjes voor andere artiesten, w.o. Gene Pitney, Tony Christy en Abba. Sedaka toert nog steeds en is steeds tot een jaar vooruit nog geboekt.

 

Nr. 9 :
SARAH VAUGHAN


(foto boven links ) Sarah Lois Vaughan werd geboren in Newark U.S.A. op 27 maart 1924 en overleed in Los Angeles op 3 april 1990. Zij was een Amerikaanse jazzzangeres, die samen met Billie Holiday en Ella Fitzgerald tot de grootsten in haar genre wordt gerekend. Vaughans ouders waren beiden muzikanten : zij begon met zingen in kerkkoren. Haar deelname aan talentenjachten trok de aandacht van Earl Hines bij wiens big band ze begin jaren 40 zangeres werd. Al snel ging ze werken met Billy Eckstine. In 1945 ging Vaughan solo optreden. Bekende nummers uit die periode zijn" Tenderly", "Lover man", "It's Magic" en "Broken Hearted

Melody". Vaughan bleef platen uitbrengen en optreden tot de vroege jaren 80 en werkte met grootheden als Miles Davis en Quincy Jones

 
  Nr. 14 :
  LLOYD PRICE
  / FOURYO'S

Toen zijn legersienst in Korea er op zat begon LloydPrice met een eigen platnelabel "KRC". Niet lang na dat zijn eerste singel : "Just Because" op de

 

markt kwam, werd het label overgzenomen door "ABC Records". Van 1957 tot 1959 zong hij een hits bij elkaar zoals ""Stagger Lee", "Personality", (scoorde nr.2 in de USA en stond begin 1950 nog op de hitparadse in de Benelux) en "I'm Gonna Get Married". Hij bewerkte succesvol de New Orleans sound en werd dan ook terecht in 1998 opgenomen in de "Rock and Roll Hall of Fame".
The Fouryo's was een Nederlandse zanggroep uit Amsterdam, die eind jaren vijftig en begin jaren zestig bekendheid kreeg met covers van ondermeer de McGuire Sisters, Johnny Thunders, de Rooftop Singers en ook met dit nummer van Lloyd Price.

 
     

Nr. 15 :
BOBBY DARIN


Bobby Darin, echte naam Walden Robert Cassotto. Geboren in New York City op 14 mei 1936 en overleden in Los Angeles 20 december 1973. Hij was een Amerikaans zanger en songwriter, die zeer populair werd in de jaren vijftig. Hij was thuis in een grote ver- scheidenheid aan muziekgenres, waaronder jazz, pop en folk. Enkele van zijn bekendste nummers zijn onder andere "Mack the Knife", "Beyond the Sea" en "If I were a Carpenter".

 

Nr. 12 :
LES COMPAGNONS DE LA CHANSON


Eerst traden ze op als "Les Compagnons de la musique", een jonge zang groep onstaan "Les Compagnons de France" gesticht in 1941, In februari 1946 werden ze definitief "Les Compagnons de la chanson". En hetzelfde jaar namen ze met Piaf het chanson "Les trois cloches" op. Het werd een  internationaal succes. Steeds met de steun van Edith Piaf brachten ze later chansons voor een jonger publiek en trokken zelfs op tournee door de USA. Terug in Frankrijk kenden tot in de jaren '70 succes.

 
  UIT DE TIP-PARADE :

DALIDA IN HET NEDERLANDS

(foto rechts met Eddy Barclay en Duke Ellington). Deze popu- laire Franse zangeres was begin '60 de grootste concurrente van Caterina Valente. Zij stond nr 1 in Frankrijk met "Le jour ou la pluie viendra" en ook in Duitsland nr 1 met de vertaling ervan : "Am Tag der Regen kam". Dalida oogstte ook succes met haar optredens in de "Ancienne Belgique" ("Oud België") in Brussel en Antwerpen. Net als Valente nam ze dus ook een in het Nederlands gezongen plaat op : "Ik zing amore" (ver- taald uit het Italiaans) en "Speel niet met mijn hart" ("Ne joue pas"). 1960 was ook het jaar dat ze in het  huwelijk trad met Lu- cien Morisse  de   directeur   van  de  populaire  zender  "Radio

Europe n° 1". Moe van alle problemen maakte ze in de nacht van 2 op 3 mei 1987, met behulp van pillen, in Parijs een eind aan haar leven. Ze liet een briefje na met de woorden : "La vie m'est insupportable, pardonnez-moi".

 
  MUZIEKGESCHIEDENIS UIT JANUARI 1960 :

SERGEANT PRESLEY

Op woensdag 20 januari werd private Elvis Presley tot sergeant benoemd. De hogere legerleding had door deze symbolische bevrodering de achting en de trots willen uitdrukken voor de bewonderenswaardige en bescheiden wijze, waaroop een wereldvedette als Elvis zijn legerdienst vervulde.
Op 24 maart 1960 zou Elvis afzwaaien. Voor zijn demob konden zijn Duitste fans zijn sneeuwwitte BWM sportwagen kopen voor het luttele bedrag van NLG 12.500 ( BF 250.000, € 62.500 ).

LEES MEER OVER ELVIS IN DUITSLAND :
 
  Show Web menu Hitparade februari 1960   
copyright  ©   euromediArts   |  alle rechten voorbehouden   |  redactie : Carolien van der Weerd, Jean Brits en Marc De Vlierger
origineel verantwoordelijk voor tekst, webdesign en grafiek : Marianne Dupont en Jos Verlinde
Gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Vragen, suggesties, medewerking aan het Show Web : 
stuur een e-mail naar de redactie