onze websites : euromediarts| Show Web | Radio Web | TV Web | Film Web | 50's Web | Norbert Web | Nieuwm | Zoeken | Contact
OVERZICHT VAN
DE MEER DAN
100 PAGINA'S
VAN HET SHOW WEB
KLIK OP DE KNOPPEN HIERONDER EN SURF NAAR EEN ANDERE SHOW WEB RUBRIEK :
  HERINNERINGEN, AAN ZOVEEL MOOIE DINGEN

TOEN MARVA 65 WERD...

De zangeres werd gevierd in de kerk van Vlisse- gem (De Haan) tijdens het weekend van 14 en 15 juni 2008. De toegang tot de activiteiten was volledig gratis. Op 14 juni in de Kerk was de  voor- stelling van het boek "Marva. Onvergetelijk!" door de auteur Ronny Vandaele en Marva signeerde. De Marva-Expo in de kerk was open op zaterdag 14 en op zondag 15 juni  t.g.v. "Vlissegem huldigt Mar- va". Om 19 uur in de Feestent was er een avond- programma met vertolking van Marva-nummers door Luc Steeno, Jo Vally en Vanessa Chinitor !


Op 23 maart 1943 werd Marva Mollet in Vlissegem (De Haan) geboren. Haar ouders hadden er een groot- en kleinhandel in verlichtapparatuur. Zingen was haar hobby en dat deed ze dan ook in het "Madrigalenkoor" in Brugge. Marva begon haar zangloopbaan in 1961 bij de groep waar o.a. naast het orkest van Roland Keereman, ook de rockgroep "The Seabirds" en de teenager-zanger Pete Monti toe behoorden. Zonder uitzondering "kinderen van de zee". Met de single "Geef mij nog een kans" kreeg ze inderdaad de eerste kans en scoorde een bescheiden hitje. Vanaf het einde van de jaren zes- tig werd zij   de populairste zangeres in Vlaanderen. in 1980    zette ze een punt achter haar zangloop- baan om zich exclusief te wijden aan de opvoeding van haar zoon en aan haar handelszaken.

Voor de uitbouw van de Marva pagina's kregen weij natuurlijk weer de medewerking van de be- zoekers van het Show web. Stuur dus maar foto's en teksten, zoals Gerda Vanheule deed. Zij was een Marva fan en lid van de fanclub. Van daar de afbeeldingen links, onder en rechts.!
Dank van de redactie van het Show Web.

Het eerste was Norbert opmerkte was : "Je moet al die bio's en interviews niet al te ernstig nemen. Laat staan de roddelpers. Het is een fel gekleurde waarheid. Ik kan het weten want ik heb er zelf soms tegen gezondigd."  Maar hoe was hij betrokken bij de ontdekking van Marva ?
Norbert vertelt : "Dat Marva als meisje zong in het Brugse Madrigalen koor is bekend terrein. Het was een meisje met pit en ambitie. In die tijd was ik hoofdredacteur van het muziekblad "Pick Up" en schreef ook voor het populairste blad "Juke Box". Ik was laatstejaars student toen, en bleef alvast in de showbizz tot aan mijn legerdienst. ";

"The Seabirds" was een kersverse rockband uit Oostende. Met "Wij protesteren" hadden zij de eerste Nederlandstalige rockhit gescoord. Norbert kwam met hen in contact via (wijlen) Pete Monti, waarvoor hij zo'n beetje de promotie deed nadat Pete "Freddy's Dansorkest" had verlaten. Norbert wist de in- vloedrijkste manager van die tijd, Robert Bylois van het "Benelux Theater", zo ver krijgen dat hij voor contracten voor Pete en de "the Seabirds" zorgde.. Hij had de man al wat diensten bewezen door over zijn artiesten te schrijven, dus was Bylois wel bereid tot een "wedergeste", zoals hij het noemde. De groep (drie gitaristen, waarbij de later beroemd geworden Sylvain Vanholme, de oprichter van "Sylvester's Team" en hieruit ontstond de "Wallace Collection" en lid van "The Two Man Sound" ) werd bij elk optreden begeleid door het orkest-van-de-avond, en dat liep meer slecht dan goed af.

Drie studenten ( Robert De Buyser, (wijlen) Jan Jansen en Norbert ) richtten in Brugge diverse studen- tenbals en andere shows en dansfeesten in. Daarbij deden ze heel dikwijls beroep op het orkest van Roland Keereman (foto boven rechts). Dus was het logisch dat Norbert dit orkest als vast bege-leidingsorkest vroeg voor de groep met "The Seabirds" en Pete Monti. Hiermee was een muzikaal probleem opgelost.
Tijdens een repetitie van de groep bracht Roland het goede nieuws dat hij een zangeres voor de groep had gevonden. En dit zangeresje heette...Marva (zie foto boven links : Marva en Roland Keereman) . Prachtig", zei Norbert, "maar wie zal die betalen ? De contracten liggen al vast.". De volgende repetitie kwam Roland met de verassende mededeling dat Marva ook gratis wilde optreden. Het eerste optreden van de versterkete groep vond plaats in een hotel-feestzaal in Lokeren (foto onder rechts). En Robert Bylois (foto onder links), die altijd al een zwak had voor knappe meisjes, was meteen onder de indruk van Marva en... verhoogde de gage van de groep.

Bij een van de eerste optredens liep het al bijna mis. Roland vond dat Marva wat teveel belangstelling toonde voor Benny (van The Seabirds). Norbert moest het brandje blussen.
En toen moest Roland Keereman "onder de wapens". Een tijdje werd Roland vervangen door Eddy Bursenns, een prima muzikant, maar geen allround keyboard specialist als Rond Keereman. Er werden geen gezamenlijke contracten meer afgesloten en "The Seabirds", Pete Monti en Marva gingen hun eigen weg. Robert Bylois zorgde er voor dat Marva een contract kreeg in Zwitserland waar ze optrad met Maurice Dean en zijn orkest (zie foto onder links). Ze werd, ondanks hartverscheurende liefdes- brieven van Roland,  prompt verliefd op de Maurice (zie foto onder rechts). Deze was echter oud en wijs genoeg om de boot af te houden.

De carrière van Marva raakte in het slop en ze modderde wat aan tot ze haar latere echtgenoot Walter ontmoette. Hij zette de trein van haar carrière weer op de sporen. Hij had rechten gestudeerd, was niet alleen een bijzonder sympathieke man, maar had ook een neus voor zaken. Marva veranderde van pla- tenfirma en verliet Rocco Granata voor Jean Kluger, de man achter Will Tura. De gouden jaren zouden volgen die haar afgescheiden aan de top van de Vlaamse zangeressen bracht. Tot groot ongenoegen van afgunstige vrouwelijke collega's die vonden  dat zij veel beter zongen. Marva kreeg ook haar eigen orkest "The Twilights" (foto onder rechts) en na dat Norbert door ziekte voor een tijdje van het toneel verdween was Walter zo snugger om enkele van zijn muzikanten aan te trekken voor Marva's orkest (zoals midden op de foto onder gitarist Erik).

Door haar succes, haar voorkomen en haar correct taalgebruik kreeg Marva heel wat kansen op radio en TV. Ze kreeg haar eigen Tv-programma en werd copresentatrice van Luc Appermont. Na het succes van het programma van Norbert op BRT 2 was producer Van Hoorden op zoek naar een BV voor zijn radioprogramma, en toen hij Norbert voorstelde om Marva te vragen was die meteen enthousiast. Op de foto links onder Marva met Luc Appermont. En op de foto rechts onder : in de Radio 2 studio West-Vlaanderen met producer Bert Van Hoorden en Els Van Herzeele, beiden helaas al overleden.

Met Walter aan haar zijde wist Marva haar PR prima te verzorgen. Ook vergat zij nooit de men- sen te bedanken die belangrijk voor haar waren.
Hier links een wenskaart die Marva in 1969 ver- stuurde naar fans en de mensen die haar steun- den. Foto onder links een verwoede Marva fan die haar een ongelofelijke promotie gaf : Carl Dhont, van "Duw opde knop" bij BRT 2, die tot zijn overlij- den ook meewerkte aan het "Kortrijks Handels- blad". Foto rechts onder : Marva met Jean Kluger die heel wat van haar hits produceerde. De Rocco Granata producties als "Het liedje van de zee" blijven toch ook nog altijd hun charme behouden.

 
DE POPULAIRSTE MARVA SINGLES
Bekijk enkele voorname singles van Marva die op diverse platenlabels werden uitgebracht.

KLIK hiernaast onder op de num- mers en bekijk de hoezen  in origi-nele en ongeschonden staat :

01. single : Ik hou van je
                    zoals je bent
02. single : Het lied van de zee
03. single : De hoes van...
04. single : Slapen kan ik niet
05. single : De hoes van...
06. single : Laat ons goede
                    vrienden zijn
07. single : Eiland in groen en
                    blauw
08. single : Als je eenzaam bent
09. single : Ik dans met een ander
10. single : Leve, leve de liefde
11. single : Oempalapapero
12. single : Rozen in de sneeuw
  Vlaamse Vedetten Special menu    Marva : het boek   
 
copyright  ©   euromediArts   |  alle rechten voorbehouden   |  redactie : Carolien van der Weerd, Jean Brits en Marc De Vlierger
origineel verantwoordelijk voor tekst, webdesign en grafiek : Marianne Dupont en Jos Verlinde
Gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Vragen, suggesties, medewerking aan het Show Web : 
stuur een e-mail naar de redactie