Dit zijn de Specials, met een link naar Vlaamse, Nederlandse en Internationale Vedetten uit 1945/1990.
Klik op de menu's hierboven en surf naar de Specials over Vedetten uit 1945/90 !
Klik op de tekst en surf naar : Platenhoezen Claire

Claire

HOMMAGE AAN CLAIRE

20 jaar geleden kwam zangeres Claire (Marie-Claire Vanhonnacker) om bij een dramatisch verkeersongeval in Buggenhout. Wie herinnert zich niet haar heldere duidelijke stem toen ze "Vreemde vogels" of "Op de purp’re hei" zong. Deerlijk is fier op de overleden dorpsgenote. Nog steeds leeft Claire, intenser dan ooit, in de gedachten van de Deerlijkse bevolking. Met een concert "Luister naar Claire" bracht men een �hommage� aan Claire. De organisatie van dit concert was op 9 en 10 februari 2013 in handen van het Sint-Ceciliakoor. Het Sint-Ceciliakoor kon rekenen op de enthousiaste medewerking van Connie Neefs, Margriet Hermans, Carine Viaene, Marleen Putman, Marino, Saskia, Monique Naessens, Het Koninklijk Parochiaal Zangkoor St-Lodewijk, een uitgebreid Deerlijks jongerenkoor, uiteraard het St-Ceciliakoor waar Claire ooit lid van was.

Grote afbeelding ; klik op de affiche

CLAIRE EN DE VLAAMSE SHOW- EN KLEINKUNSTWERELD

"...Claire was té goed voor Vlaanderen", beweren sommigen. Ze twijfelde tussen kleinkunst, volkslied en schlager en viel daardoor tussen twee walletjes. Ze was geen uitzondering, ook wijlen Louis Neefs en Ann Christy zijn enkele Vlaamse artiesten die worstelden met hetzelfde artistiek probleem.
Het succes van enkele liedjes van haar op de hitparade was er voor de échte kleinkunstliefhebber teveel aan. Terwijl veel van haar liedjes, wat tekst en muziek betreft, te hoog gegrepen waren voor het grote publiek. Artiesten zoals Henk van Monfoort, met wie ze een duet zong, bereikten om dezelfde redenen nooit het succes waarop ze wel degelijk recht hadden. Jammer, maar zoals Norbert ooit in een interview voor het VRT porgramma "Tienerklanken" zei : "We leven nog altijd in Vlaanderen...".

De nachtegaal die ons te vroeg verliet...

DE BIOGRAFIE
door Jean Brits

Als we het hebben over talentrijke artiesten die door een te vroege dood ons ontvallen zijn mogen we zeker Claire niet vergeten. Geboren als Marie-Claire Vanhonnacker op 17 oktober 1953 in Waregem ontdekte ze haar zangtalent in haar humaniora jaren alwaar ze als soliste diverse misvieringen opluisterde, alsook bij de jeugdbeweging en op feesten. Meedoen aan zangwedstrijden gaf haar meer bekendheid en leverde haar optredens op in het voorprogramma van enkele gevestigde waarden zoals Miel Cools, Willem Vermandere en Will Ferdy. Claire vond goede begeleiders in de kleinkunstgroep Terpsichore uit Menen, hiermee werd in 1971 ook een eerste plaatopname gemaakt met als titel "De man en de zee" . Door enkele muzikale meningsverschillen zou ze de groep echter verlaten.
Ze werd gevraagd om enkele shows te verzorgen in diverse Vlaamse gevangenissen, alwaar ze o.m. het lied "Suzanne" van Leonard Cohen ten gehore bracht. Ze zou met dit lied ook deelnemen aan de "Ontdek de Ster" " wedstrijd in 1973 waar ze tweede eindigde na Sofie. Hierdoor gesterkt had ze de ambitie om professioneel het Vlaamse luisterlied te gaan brengen.
Via een West-Vlaamse zakenman leerde ze Walter Ertvelt kennen, hij zou voor haar een nederlandstalige tekst schrijven op de melodie van Glen Campbell's "Rhinestone Cowboy", haar eerste groot succes "Vreemde vogels" was geboren in 1975. Er werden zo'n 70.000 exemplaren van verkocht en ze prijkte lang op nummer 1 van de Vlaamse Top 10 en kreeg er ook in Nederland bekendheid mee. Ze trad op tijdens het Internationaal Jongeren Festival te Oostende. In 1976 deed ze mee aan de wedstrijd "3;De Gouden Sirene" te Middelkerke en haalde de eindronde met twee nummers. Ze won met het lied "Nostalgie". Haar platenfirma bracht in duet met Henk van Montfoort het lied "Op de purp'ren hei" van de Kempense componist Armand Preud'homme uit en opnieuw haalde ze de eerste plaats in de Vlaamse Top 10. Daarna volgde nog een single met Henk van Montfoort met het liedje "Aan de kaai in 't Schipperskwartier" en verscheen in 1977 haar eerste langspeelplaat "Luister naar mij". Hierop stonden haar bekendste liedjes alsook zes nieuwe nummers.
KLIK op de foto's hieronder voor een grotere afbeelding :

In de tuin

Met Jean Brits

Kleurfoto voor platenhoes

Claire en haar gitaar

In het jaar 1978 kwamen er nog een drietal singles van haar uit, namelijk : "Zing, kinderen, zing", "Zondag zonder zorgen" en "Stil geluk". Claire heeft op zowat alle podia van Vlaanderen gestaan. In 1981 verscheen er nog een laatste plaatopname, "Wat ik jou zeggen wou", maar daarna hield ze het toch maar voor bekeken. Ze vond om het zo te zeggen haar weg niet meer in de Vkaamse showwereld. Gelukkig had ze al die tijd wel haar baan bij de Belgische posterijen behouden als bediende. Haar huwelijk en gezinsleven kregen nu de voorrang en ze vestigde zich in Hofstade (Oost-Vlaanderen).
8 november 1992 was een dag dat het noodlot héél hard toesloeg, Claire verloor samen met haar man en een bevriend echtpaar het leven in een zwaar verkeersongeval te Buggenhout. Ze was nog maar net 39 jaar geworden. In februari 2013 bracht de Deerlijkse bevolking hulde. Claire woonde in Deerlijk voor haar huwelijk.